Μέγας Οίνος

Ένας, Μέγας και Μοναδικός

 

Ο Μέγας Οίνος ξεκίνησε το 1986, ώντας το πρώτο χαρμάνι Αγιωργίτικου-Cabernet Sauvignon που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

Ως game-changer, ο Μέγας Οίνος τοποθέτησε το Κτήμα Σκούρα και την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής, καθώς και στα χείλη ανθρώπων που αναζητούσαν ποιοτικό κρασί. Χρειάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια ανάπαυση στη φιάλη για να αρχίσει να 'ανθίζει' και αντέχει παλαίωση πάνω από 20 έτη.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στη Νεμέα σε ύψος από 550μ έως 650μ. Υπεύθυνοι για το 'DNA Μέγας Οίνος'  είναι οι ορεινοί μας αμπελώνες καθώς παρουσιάζουν ένα ομοιόμορφο προφίλ εδάφους με επικρατέστερο τον πηλό και το χαλίκι σε βάθος 10 εκ.

Λαβύρινθος

Το 2001, ο Γιώργος Σκούρας γέμισε ένα γαλλικό βαρέλι foudre (1000 λίτρων) για πρώτη φορά με το τελικό χαρμάνι του Μεγάλου Οίνου εσοδείας 1999. Έκτοτε, κάθε χρόνο, μία ποσότητα απο το βαρέλι αφαιρείται. Τη θέση της παίρνει η επόμενη εσοδεία του Μεγάλου οινου. Δημιουργώντας έτσι ένα χαρμάνι συνεχόμενων εσοδειών, μοναδικό στο είδος του. Η ποσότητα που αφαιρείται εμφιαλώνεται με το όνομα Λαβύρινθος. Παράγοντας κάθε χρόνο ένα περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Ο Λαβύρινθος προκύπτει από μία προσέγγιση στην Ισπανική μέθοδο της Solera. Ουσιαστικά στο ίδιο βαρέλι κάθε χρόνο ένα μέρος της καινούργιας εσοδείας έρχεται να προστεθεί σε ένα μείγμα από τις προηγούμενες και συνεχόμενες εσοδείες του Μεγάλου Οίνου. 

Διαβάζοντας την ετικέτα του Λαβύρινθου

Κάθε καινούργια εμφιάλωση του μεγαλου οίνου φέρει πάνω της έναν αριθμό που υποδηλώνει όλες τις χρονιές που εμπεριέχονται σε αυτην την φιάλη. Τα δύο πρώτα ψηφία είναι πάντα το 99 που αναφέρονται στη πρώτη χρονιά που υπάρχει στο χαρμάνι το 1999. Τα δύο τελευταία ψηφία αναφερονται στην τελευταια εσοδεία που υπάρχει στο χαρμάνι. Αν για παραδειγμα η ετικέτα γράφει 9920 το 20 αναφέρεται στο 2020. Άρα σε αυτην την φιάλη το χαρμάνι αποτελείται από όλες τις χρονιές του Μεγάλου Οίνου από το 1999 έως και το 2020!

2021 Επετειακή εμφιάλωση Λαβύρινθος

Το Κτήμα Σκούρα, τιμώντας και γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μία επετειακή εμφιάλωση εμπνευσμένη από τον Λαβύρινθο, όπου 21 διαδοχικές χρονιές Λαβυρινθος εμφιαλώθηκαν. Ένας καίριος Λαβύρινθος, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών όπου οι 21 χρονιές, παλαιωμένες στις ιδανικές συνθήκες, είναι έτοιμες να τιμήσουν, να δώσουν πνοή, να εμπνεύσουν, να απελευθερώσουν τη γεύση της υπομονής, της Επανάστασης, της Ελευθερίας. Οι φιάλες δόθηκαν σε φιλανθρωπική δημοπρασία και το σύνολο των εσόδων προσφέρθηκε για την υποστήριξη των σκοπών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή.