H ιστορία

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον.

Το 1980, ο Γιώργος αποφάσισε να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, στη Γαλλία. Όμως, η γνωριμία του με το Chardonnay και Pinot Noir της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς ντόπιους οινοπαραγωγούς, τον κέρδισαν. Αποφοιτώντας από την Dijon με πτυχίο στην Οινολογία, δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για το δικό του Κτήμα.

Αρχικά, δημιουργήθηκε μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από συναδέλφους οινοποιούς της Νεμέας και εμφιαλώνοντας με χειροκίνητα μηχανήματα.

Ο στόχος του ήταν εξαρχής ένας και αδιαπραγμάτευτος: να παράγει κρασί υψηλής ποιότητας.

 

Η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό. Οι ατελείωτες ώρες χειρωνακτικής εργασίας σε μικρή κλίμακα ήταν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα.

Το 2004 έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά.

Για την ομάδα Σκούρα, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου – τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Μέγας Οίνος

Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα: ο Μέγας Οίνος.

Το 1986, ο Μέγας Οίνος ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Ως game-changer, ο Μέγας Οίνος τοποθέτησε το Κτήμα Σκούρα και την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής, καθώς και στα χείλη ανθρώπων που αναζητούσαν ποιοτικό κρασί. Χρειάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια ανάπαυση στη φιάλη για να αρχίσει να 'ανθίζει' και αντέχει παλαίωση πάνω από 20 έτη.

Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν.

 

Σήμερα…

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα βρίσκεται μέσα στη ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η επίσης σημαντική για λευκά κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία, ενώ η γενικότερη περιφέρεια είναι γεμάτη από ενδιαφέροντες αμπελώνες. Σε όλες αυτές τις περιοχές εκτείνονται οι εξαιρετικοί αμπελώνες Σκούρα, σε υψόμετρα από τα 60 μέτρα έως και τα 1040 μέτρα.

Σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 850.000 φιάλες ετησίως και εξάγεται το 50% σε περισσότερες από 25 χώρες.

Οι διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Viognier.

Οι γηγενείς ποικιλίες είναι Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μαυρόστυφο.

Η οικογένεια

Στο οινοποιείο εργάζονται ενεργά ο Γιώργος Σκούρας με την γυναίκα του Ουρανία, ενώ τα δύο τους παιδιά Δημήτρης και Στέλλα συνεχίζουν δυναμικά το όραμα του Κτήματος.

Ο Δημήτρης Σκούρας, έχοντας σπουδάσει στην Γαλλία Αμπελουργία και Οινολογία είναι υπεύθυνος του οινολογικού τμήματος και των αμπελιών. Η Στέλλα Σκούρα, απόφοιτη Οικονομικών σπουδών και Μάρκετινγκ στην Σκωτία, έχει αναλάβει το τμήμα του επισκέψιμου ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και οινοτουρισμού.