Νεμέα

Η αμπελουργική περιοχή της Νεμέας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης) ζώνες της Ελλάδας, που εκτείνεται από την Αργολίδα και την Κορινθία, με κύρια ποικιλία το Αγιωργίτικο.

Δεκαεπτά χωριά ορίζουν την ζώνη και συνθέτουν μία μοναδική περιοχή για το κρασί, με διαφορετικά υψόμετρα, τύπος εδάφους και μικροκλίματος. Τα οποία είναι:

Αηδόνια, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι Λεόντιο, Μποζικάς, Νεμέα, Πετρί, Τιτάνη, Ψάρι, Γυμνό, Κεφαλάρι, Μαλαντρένι

Η Νεμέα χωρίζεται σε τρείς βασικές ζώνες, η πρώτη με υψόμετρo μεταξύ 230 και 450 μέτρων, η δεύτερη μεταξύ 450 και 650 μέτρων και η τρίτη μεταξύ 650 και 1050 μέτρων. Η τελευταία αποτελεί σημαντικής σημασίας για την παραγωγή οίνου, καθώς λόγω του ψυχρού κλίματος τα κρασιά διακρίνονται για τη φρεσκάδα τους, τις βελούδινες τανίνες και τα πλούσια αρώματα τους.

Επίσης, χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών όπως αργιλώδη, αργιλοπηλώδη, αργιλοαμμώδη και ασβεστολιθικά. Η περιοχή περιλαμβάνει 429.506 στρέμματα, εκ των οποίων τα 25.000 είναι φυτεμένα με Αγιωργίτικο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν δώσει στο Αγιωργίτικο την δυνατότητα να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών.

Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο είναι η βασική ποικιλία της Νεμέας, της μεγαλύτερης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας.

Οι αμπελώνες ξεκινούν από 450 μέτρα και φτάνουν έως 1050 μέτρα, επιτρέποντας την πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών με ισορροπημένη οξύτητα.

Ο τρύγος συνήθως ξεκινάει τον Σεπτέμβρη.

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι μικρά κόκκινα φρούτα όπως δαμάσκηνο, βύσσινο, φράουλα, αλλά και λίγη βιολέτα, καπνός, μπαχαρικά ενώ ακολουθούν οι γλυκές νότες γαρύφαλλου και βανίλιας.