Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
95% Chardonnay – 5% Μαλαγουζιά
Zυμωμένο και παλαιωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές (70%). Zυμωμένο και παλαιωμένο σε καινούρια γαλλικά barriques για 6 μήνες (30%). Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση και batonnage.
Πώμα βιδωτό. Ανανάς, ροδάκινο, νύξεις λεμονιού, πράσινες ανταύγειες, δροσερή πιπεράτη γεύση.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατηγορία: Ξηρός λευκός
Κατάταξη: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
Ποικιλίες: 95% Chardonnay, 5% Μαλαγουζιά
Αμπελώνες: Κορινθία και Αργολίδα
Κυρίαρχος τύπος εδάφους: Αμμώδες
Ηλικία φυτών (μέσος όρος): Chardonnay: 29 έτη
Μαλαγουζιά: 16 έτη
Στρεμματικές αποδόσεις: 950 kg/στρ. (55,10 hl/ha)
Ημερομηνίες τρύγου: Chardonnay: Μέσα Αυγούστου Μαλαγουζιά: Τέλος Αυγούστου
Οινοποίηση/Ωρίμανση: Chardonnay: Προζυμωτική εκχύλιση για 6 ώρες στους 14˚C. Αλκοολική ζύμωση στους 16˚C.
Το 70% του μούστου ζύμωσε σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το 30% ζύμωσε σε καινούργια γαλλικά δρύινα barriques 225 λίτρων, πραγματοποίησε μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμασε εκεί για 6 μήνες με παρουσία οινολασπών και περιοδικό batonnage.
Μαλαγουζιά: Προζυμωτική εκχύλιση για 24 ώρες στους 10˚C. Αλκοολική ζύμωση στους 16˚C σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωρίμανση εκεί για 6 μήνες με παρουσία οινολασπών και περιοδικό batonnage.
Αλκοολικός τίτλος: 12.5 %
Ολική oξύτητα (σε τρυγικό): 5.6 g/l
pH: 3.35
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα είναι διαυγές κιτρινοπράσινο με πρασινωπές ανταύγειες. Η μύτη είναι εκφραστική, με αρώματα ώριμου ροδάκινου, πεπονιού, πράσινου μήλου, τροπικών φρούτων όπως ανανάς καθώς και με νύξεις λεμονιού. Αρώματα βουτύρου και κόρας ψωμιού συμπληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Το στόμα είναι πλούσιο, στρογγυλό, δροσερό, ισορροπημένο. Η επίγευση είναι σχετικά μεγάλης διάρκειας με πολυπλοκότητα και συνεχή εξέλιξη.
Βραβεία
Βαθμολογία: Εσοδείας 2021
James Suckling 2022, 90 βαθμοί