Μαντινεία

Στην καρδιά της Πελοποννήσου βρίσκεται η αμπελουργική ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης) ζώνη της Μαντινείας, η οποία θεσπίστηκε από το 1971, με κύρια ποικιλία της περιοχής το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο.

Η ΠΟΠ ζωνη Μαντινεία αναπτύσεται γύρω απο την Τρίπολη και βρίσκεται σε οροπέδιο που περικλείνεται από βουνά στα 650 μέτρα.

Αποτελεί μία από τις ψυχρότερες περιοχές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι χαμηλές θερμοκρασίες να οδηγούν σε όψιμο τρύγο έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη των αρωμάτων με ανθικό χαρακτήρα και έντονες οξύτητες.

Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο είναι μια ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην Αρκαδία.

Το χρώμα των κρασιών είναι απαλό λεμονί με κάποιες γκρι ανταύγειες που προκύπτουν από το χρώμα της ποικιλίας. Είναι αρωματικό και λουλουδάτο αλλά και πολύ φρέσκο και τραγανό, ένας σπάνιος συνδυασμός! Παρά το γεγονός ότι είναι ερυθρωπό σταφύλι, η πλειονότητα των παραγόμενων κρασιών είναι λευκά.

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα ροδοπέταλα, το γιασεμί, το άνθος λεμονιάς, το ξύσμα πορτοκαλιού, το πικάντικο μπαχαρικό και ακόμη και κάποια ορυκτότητα.